Melihat Seni Kaligrafi di Kompleks Taman Seni Islam, Shah Alam

0
449
Yayasan Restu atau Restu Foundation yang memiliki Kompleks Taman Seni Islam ditubuhkan diatas kesedaran bahawa peri pentingnya mengekalkan kesenian Islam. Mereka juga mengembangkan kesenian Islam ke negara-negara di Asia Tenggara dan beberapa bahagian lain di dunia dengan cara menghebah dan mengajarkan teknik pembuatannya kepada dunia.

Yayasan Restu telah menghasilkan enam buah quran yang disalin sepenuhnya dan diwarnakan selain produk-produk lain yang berkaitan. Nak mewarna bukan senang beb, ada 7 lapisan yang menggambarkan 7 ayat didalam surah Al Fatihah. Semua corak dan warna mempunyai maksud tersendiri yang berkaitan dengan negeri dan negara Malaysia seperti bunga, bangunan lama dan batu bersurat Terengganu. Kertas pula diimport dari Jerman.

Menurut sejarahnya Al Quran mula disalin di zaman Khalifah Abu Bakar kerana setelah 70 orang sahabat Rasulullah syahid di medan perang. MasyaAllah besar betul jasa khalifah ni. Tanpa arahan dia teraba-rabalah kita dalam kegelapan lagi agaknya. Al Quran yang asal dikatakan kini berada di Tashkent, Uzbekistan.

Setiap bulan Syaaban replika jubah Nabi Adam akan dipamerkan. Kemetot betul kita ni berbanding manusia di zaman nabi-nabi dulu. 

Ruang utama galeri.

Replika pedang. Yang asli disimpan di negara-negara tertentu.
Di dalam kompleks ini dibina satu ruang yang menggambarkan rumah Rasulullah SAW. Ada yang terasa sebak di sini. Betapa kecilnya rumah Rasulullah, betapa sederhananya baginda. Walaupun iserinya kaya tetapi tidak sedikitpun baginda baginda bermegah dengan kekayaan harta dunia. Orang tertarik dengan Islam kerana akhlak yang ditunjukkan oleh Rasulullah SAW tapi kita?

Seronok melihat seni kaligrafi di Kompleks Taman Seni Islam, Shah Alam.

Tahu tak apa maksud khat?

Khat bermaksud seni tulisan. Terdapat beberapa jenis khat yang digunakan di sini seperti:1) Khat Nasakh
2) Khat Thuluth
3) Khat Riqah
4) Khat Kufi
5) Khat Farisi

Bagaimana dengan persediaan sebelum menulis khat? 

Untuk menulis tulisan khat batang pokok resam digunakan. Saiznya pula mengikut saiz jari kita. Kita pilih-pilihlah mana saiz kayu yang sedap dipegang ya. Hujung kayu resam dipotong serong sepanjang dua inci dan diasah dengan kertas pasir untuk melicinkannya. 10 inci batang resam mampu menulis sehingga 30 juzuk Al Quran. Benang sutera pula digunakan sebagai bekas dakwat. Para penulis khat memerlukan latihan selama dua tahun sebelum mahir sepenuhnya.

Kertas akan dilakar dengan pensil terlebih dahulu diikuti dengan dakwat hitam.

Ini pula bahagian untuk melekapkan emas tulen. Waduh waduhhh boleh sakit pinggang menghadap benda ni. Kerjanya mesti berhati-hati. Emas yang berlebihan akan dikumpul dan digunakan semula.

Sangat besar tanggungjawab orang yang menulis dan memeriksa naskah al quran. Tak boleh ada kesilapan lansung.

Oleh kerana staf di sini mampu menghasilkan kerja yang berkualiti tinggi maka adalah beberapa orang yang dipancing negara lain. Biasalah tu kan, dimana-mana syarikat pun berlaku fenomena pekerja berhijrah. Nak nak pulak yang demand tinggi tapi pekerja berkemahiran tertentu tak ramai. 

Tekun. Poning kepalo cikgu mengajar kitorang… kejap kejap panggil hahaa… Nak menulis mengikut lakaran pensil dengan badan sekali bergerak hihiii..

Ko rasa patut tak si penulis khat ni dihantar ke kelas j-Qaf atau KAFA? hahaha…

 Setiap hari Isnin dan Jumaat diadakan pengajian Al-Quran bersanad setiap pagi di sini.

Kepada yang berminat untuk menghadiri pengajian di Yayasan Restu bolehlah hubungi mereka di nombor 03 55119001/2/3 atau fb: facebook.com/keluarga ribatul-quran.

Pengajian yang ditawarkan ialah:
1) Kelas Bahasa Arab
2) Pengajian Al Quran
3) Kelas Tahfiz Al Quran
4) Kelas Tafsir Al Quran
5) Kaedah Pengajian Iqra dan Tajwid

Kalau berminat dengan ayat Al Quran sebegini boleh membuat tempahan dengan pihak galeri.
Nilai quran tulisan tangan bersaiz begini dijual pada harga RM25,000 dengan 12 lapisan warna dan ianya memang ada pelanggan tetap dari golongan kaya dan bangsawan. Mereka ni datang kekadang mengejut aje dan terus kata, i nak yang ni.. haa itu pun… yang tu bungkus dua! Duit berkepuk. 

Jangan pula ada yang berprasangka buruk dengan mengatakan agama dijual lah atau apa apa saja sebab di mana-mana negara dalam dunia tetap akan ada beberapa golongan masyarakat. Yang sangat kaya, yang kaya, sederhana, miskin dan fakir. Sudah pasti hiasan dinding ini hanya mampu dimiliki golongan kaya dan super kaya. Kita kita ni beli quran biasa pun dah cukup. Yang penting dibaca dan diamalkan. Tak perlu jealous dengan kemampuan orang lain.

Kompleks Taman Seni Islam Selangor merupakan pusat pengembangan seni Islam yang dijadikan sebagai pusat penjanaan berlandaskan nilai-nilai ajaran al-Quran. Ianya beroperasi pada hari Selasa hingga Ahad jam 09.30 pagi – 05.30 petang. Hari Isnin tak buka ya, karang frust pulak. Alamat lengkapnya ialah:

Kompleks Taman Seni Islam No. 2A Pesiaran Damai, Seksyen 10 
40100 Shah Alam, SelangorTel: (+603) 5511 9001/2/3 
Faks: (+603) 5512 3788 
Email: admin@restu-art.com

Ada projek infaq al quran juga di sini, diletakkan di ground floor rasanya. Ambil je lah beberapa pun dan masukkan duit ke dalam tabung yang disediakan. Nasib kami baik sebab ‘cikgu’ khat belum balik lagi jadi dapatlah minta tolong depa tuliskan nama kami di al quran tu. Hulurlah sket, dua tahun diorang nak mahirkan diri.

SUMBER : RUGGEDNOM.COM

========================


Mencari homestay di sekitar Shah Alam? Sila hubungi Puan Intan di nombor berikut atau klik link Whatsapp di bawah:

MNY HOMESTAY SHAH ALAM
017 – 4060988
wasap.my/60174060988
WEBSITE
www.mnyhomestayshahalam.com
FACEBOOK
MNY HOMESTAY SHAH ALAM
Homestay. Homestay Shah Alam. Homestay kolam. Homestay di Shah Alam. Homestay murah di Selangor. Homestay Shah Alam murah. Pool Homestay. Vista Alam. Shah Alam Homestay. Homestay murah Shah Alam. Tempat menarik Shah Alam. Shah Alam. Destinasi. Tempat menarik di Selangor. Tempat best di Shah Alam.Tags: destinasiHomestayHomestay di Shah AlamHomestay kolamHomestay murah di SelangorHomestay murah Shah AlamHomestay Shah AlamHomestay Shah Alam murahPool HomestayShah Alam Homestaytempat best di shah alamtempat menarik di selangortempat menarik shah alamVista Alam

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here