Muzium Orang Asli -Gombak

0
94

Selesai mendaki Batu Caves, kitorang dah plan nak lunch di rumah Irma yang terletak di Gombak…tapi sebabkan habis awal hiking tu, dan Irma pun masih di luar ada urusan, so kitorang decided nak jalan-jalan sekitar Gombak…Google punya Google, kitorang decide nak pergi Muzium Orang Asli Gombak!hehehe

masa pergi ni takde any expectation la…lagi pun pergi sekadar membuang masa…dalam kepala terpikir muzium macam ni mesti terpinggir…dah la terletak kat Gombak, macam jauh sikit laaa nak ke muzium ni…sekali bila sampai tu, tengok terjaga rapi je sekitar kawasan muzium nih…bersih jer…bagus betul kan…muzium ni dibuka setiap hari kecuali Jumaat dan tiada sebarang entrance fee dikenakan…maksudnya percuma la!hehehe

Muzium ni dibina bagi mengabdikan sejarah silan serta memelihara warisan budaya Orang Asli supaya tidak dilupakan nanti…almaklum dunia makin moden, orang asli pun dah moden kan…jangan sampai lupa asal usul…gituh laaa….aku malas nak cerita panjang, korang layan je la gambar yang sempat aku ambil di dalam muzium ni…banyak artifak dan informasi berkaitan tradisi kebudayaan, adat resam dan kepercayaan, pantang larang, aktiviti kehidupan harian, perkahwianan, dan macam-macam lagi tentang orang asli ni…

lepas hampir sejam kitorang berjalan dalam muzium 2 tingkat tu, ktorang pun bergerak ke arah rumah irma…sempat laaa minum Air Mangga Sodap Gombak ni kat tepi jalan…fuhhh memang sedap!tapi aku tak paham nape orang Gombak sebut sedap as sodap?hahaha tu bahasa nismilan tau!

dan sebagai mengakhiri aktiviti kami, kami pun melepak sambil makan dan makan lagi di rumah irmaa…selain tu ada juga aktiviti berkaraoke dan bergitar kat rumah irma…nasib la takde orang kalo tak memang kena kecam anak dara menyanyi-nyanyi kat rumah orang…hehehe 

SUMBER : WANDERLUSTDJ.BLOGSPOT.COM

======================


Mencari homestay di sekitar Shah Alam? Sila hubungi Puan Intan di nombor berikut atau klik link Whatsapp di bawah:

MNY HOMESTAY SHAH ALAM
017 – 4060988
wasap.my/60174060988
WEBSITE
www.mnyhomestayshahalam.com
FACEBOOK
MNY HOMESTAY SHAH ALAM
Homestay. Homestay Shah Alam. Homestay kolam. Homestay di Shah Alam. Homestay murah di Selangor. Homestay Shah Alam murah. Pool Homestay. Vista Alam. Shah Alam Homestay. Homestay murah Shah Alam. Tempat menarik Shah Alam. Shah Alam. Destinasi. Tempat menarik di Selangor. Tempat best di Shah Alam.Tags: destinasiHomestayHomestay di Shah AlamHomestay kolamHomestay murah di SelangorHomestay murah Shah AlamHomestay Shah AlamHomestay Shah Alam murahPool HomestayShah Alam Homestaytempat best di shah alamtempat menarik di selangortempat menarik shah alamVista Alam

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here