Restoran Kuali Hangat di Perlis, Lauk-Pauk Aneka Jenis (ADA LEBIH 100!)

0
742

Walaupun negeri Perlis merupakan antara negeri terkecil di Malaysia, jangan pandang sebelah mata! Negeri ini mempunyai tarikan pelancong yang agak banyak. Aktiviti pelancongan seperti meneroka Gua Kelam memang cukup terkenal di sini.

Selain aktiviti pelancongan, Perlis juga terkenal dengan Harum Manis yang merupakan buah mangga yang dikatakan tersedap di sini. Patutlah Perlis begitu terkenal dengan menu Pulut Mangga, memang menyelerakan!

Ada pembaca di sini yang bercadang untuk berkunjung ke Perlis? Walaupun negeri Perlis ini kecil sahaja, namun tempat makan di sini agak berbagai. Jadi kami faham jika anda sendiri keliru mahu serbu yang mana satu kerana semuanya menarik-menarik belaka!

Anda pernah terdengar tentang Restoran Kuali Hangat? Restoran yang terletak di Jalan Padang Behor di Kangar ini cukup terkenal dengan masakan kampung dan lauk yang beraneka jenis. Rata-rata pelanggan mengakui keenakan lauk-pauk di sini!

Seperti namanya, restoran ini cukup terkenal dengan menu gulai yang dimasak dalam beberapa buah kuali besar panas-panas. Dari situlah ia mendapat nama ‘Kuali Hangat’, sangat menarik!

Dekorasi Restoran yang Cantik dan Unik

Restoran Kuali Hangaaat

Sebelum kita singgah di mana-mana tempat makan, sudah semestinya kita akan melihat dekorasinya dulu, bukan? Di restoran ini, dari luar, anda akan nampak papan tanda ‘Restoran Kuali Hangaaat’ dan atap rumbia yang memang unik.

Dari segi interiornya pula, boleh dikatakan memang cantik dan santai. Kerusi dan mejanya tersusun cantik dan bahagian lauk-pauknya pula kemas dan bersih, patutlah ramai pelanggan memuji kebersihan dan kekemasannya!

Lauk-pauk Beraneka Jenis

Biasanya kalau anda singgah di mana-mana restoran, pasti anda kurang berpuas hati kerana walaupun anda sudah datang awal, lauk pauk di situ sentiasa kehabisan. Leceh, bukan?

Di Restoran Kuali Hangat, anda pasti tidak akan berhadapan dengan situasi yang sama. Hal ini kerana menurut restoran ini sendiri, mereka menyajikan lebih 100 jenis lauk-pauk.

Restoran ini menyediakan pelbagai jenis masakan dari pelbagai negeri, antaranya masakan Pahang, masakan Kelantan, masakan Perlis dan banyak lagi, termasuk masakan Indonesia dan masakan Thai. Pelanggan-pelangganya sendiri rambang mata!

Gulai Kambing, Pekat dan Enak Dimakan ‘Hangat-hangat’

Siapa sahaja yang tidak menggemari daging kambing? Tambah pula jika dibuat gulai, aromanya sahaja sudah boleh bikin sesiapa sahaja kecur air liur!

Di Restoran Kuali Hangat, menu ini merupakan antara menu yang ‘laku keras’. Dimasak di dalam kuali besar panas-panas, daging kambing di sini lembut dan tidak terlalu liat.

Selain itu, kuah gulainya pula cukup berempah dan tidak terlalu cair. Cukup enak dimakan bersama sepinggan nasi panas bersama ulam-ulaman dan sambal, anda wajib cuba!

Sajian Percuma Setiap Jumaat

Air Percuma @ Restoran Kuali Hangat

Tahukah anda yang Restoran Kuali Hangat ada menyediakan minuman percuma setiap hari iaitu air sirap ais dan air masak? Tak perlulah anda berbelanja lebih untuk minuman kerana air sirap ais di sini sudah memadai. Ianya juga tidak terlampau manis.

Bubur percuma @ Restoran Kuali Hangat

Selain itu pada setiap hari Jumaat, makanan percuma turut disediakan. Antaranya ialah bubur labu, bubur jagung, bubur kacang dan pisang. Boleh juga untuk dijadikan sebagai makanan sampingan!

Berbagai Jenis Ulam dan Kerabu

Kerabu @ Restoran Kuali Hangat

Tidak lengkaplah sesuatu hidangan itu jika tiada ulam-ulaman atau kerabu! Di Restoran Kuali Hangat, ulaman-ulaman dan kerabu di sini memang sangat beraneka jenis!

Sebut sahaja apa yang terlintas di minda, hampir kesemua jenis ada! Dimakan pula bersama sambal belacan, lauk-pauk kegemaran anda dan nasi panas, memang bergandalah keenakannya!

Banyak Lagi

Jika anda ke restoran lain, jika kehabisan lauk pasti kebanyakannya tidak akan menambah semula lauk-pauk lain, bukan? Namun anda tidak akan berhadapan dengan situasi ini jika anda ke Restoran Kuali Hangat!

Hal ini kerana jika kehabisan lauk, pihak restoran akan menambah atau menggantikan lauk tersebut dengan lauk yang sama atau lauk berlainan. Jadi anda usah risau jika anda datang sedikit lewat!

Kami yakin anda pasti sudah mula terliur sambil anda membaca tentang menu-menu istimewa di sini, bukan? Ini baharu sahaja kami senaraikan beberapa menu istimewa mereka. Belum lagi anda cuba kesemuanya!

Anda boleh mencuba sendiri menu-menu beraneka jenis ini hanya di Restoran Kuali Hangat. Berikut kami senaraikan alamat dan waktu operasi restoran ini:

Alamat: No 69, jalan, Kampung Padang Behor, 01000 Kangar, Perlis

Waktu operasi: Setiap hari kecuali Sabtu, bermula dari jam 9 pagi hingga 5 petang

SUMBER: SAJI.MY

=======================


Mencari homestay di sekitar Jitra? Sila hubungi nombor berikut atau klik link Whatsapp di bawah:

MNY HOMESTAY JITRA
0124467777
wasap.my/60124467777
WEBSITE
www.mnyhomestayjitra.com
FACEBOOK
MNY HOMESTAY JITRA

Homestay Jitra. Homestay Kolam. Homestay murah di Jitra. Jitra Homestay. Pool Homestay. Homestay Kolam renang Jitra. Homestay UUM. Homestay Changlun. Homestay Polimas. Homestay Tasik Darulaman. Home2stay. Hom2stay. Bukit Kayu Hitam. Thailand. Makan sedap di Kedah. Kedai Makan Viral di Kedah. Tempat makan best di Kedah. Makan murah di Kedah. Tempat makan di Kedah.Tags: Bukit Kayu HitamHom2stayHome2stayHomestay ChanglunHomestay JitraHomestay KolamHomestay Kolam renang JitraHomestay murah di JitraHomestay PolimasHomestay Tasik DarulamanHomestay UUMJitra HomestayKedai Makan Viral di KedahMakan murah di KedahMakan sedap di KedahPool HomestayTempat makan best di KedahTempat makan di KedahThailand

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here