17 Tempat Menarik Di Shah Alam, Jom Jalan Jalan

0
465

Shah Alam yang merupakan ibu negeri Selangor Darul Ehsan adalah sebuah bandar yang agak pesat membangun sehingga pernah digelar sebagai Bandar Perindustrian, tapi, jika anda menganggap kemajuan sebegini membawa pencemaran, ini adalah sebaliknya sekiranya anda meronda-ronda di Shah Alam. Di sebalik kepesatan pembangunan di bandar ini, anda dapat merasakan ketenangan dan keindahan pemandangan di sekeliling bandar, boleh dikatakan pembangunan di Shah Alam agak seimbang dari segi material dan alam semulajadi.

Bukan itu sahaja, bandar ini juga memiliki aset yang agak lengkap, banyak sekali tempat yang menjadi tarikan pelancong dalam dan luar negara, nak tahu di mana? Teruskan membaca senarai 17 tempat menarik di Shah Alam.

17. I-City Shah Alam

i City Shah Alam
Sumber: Alexander Leong

Kalau anda pernah dengar tentang I-City Shah Alam, mesti anda terbayangkan pokok-pokok berlampu LED kan? Tapi anda tahu tak sebenarnya banyak lagi tarikan lain yang ditawarkan di I-City ni? Bersebelahan dengan pokok-pokok bercahaya ini terdapat Snowalk dengan suhu serendah 5 darjah celcius.

Di dalam kawasan Snowalk ini anda dapat melihat rumah-rumah yang dibuat daripada ais, orang salji, ukiran ais dan bermacam lagi. Kalau anda teringin merasa hidup di dalam salji, inilah tempat yang patut anda pergi. Keluar sahaja dari taman salji ini, ada banyak lagi tempat untuk berseronok seperti Laser Warzone, Waterworld, Space Mission, Circus Travel, Trick Art Museum dan banyak lagi. Gempak kan? Tunggu apa lagi? Mai lah ke sini!

Alamat: I-City, 40000 Shah Alam, Selangor.


16. Perpustakan Raja Tun Uda

Perpustakaan Raja Tun Uda
Sumber: PPAS.my

Berkonsepkan perpustakaan dalam taman, Perpustakaan Raja Tun Uda merupakan sebuah perpustakaan awam yang lengkap dengan pelbagai kemudahan hi-tech seperti bilik wifi percuma dengan 100 buah komputer tersedia untuk pengunjung, yang syoknya lagi kalau anda suka menonton filem, anda bukan setakat boleh menikmati filem itu dalam bilik yang disediakan di perpustakaan ini, malahan, anda dapat menontonnya dalam 3D atau 6D!

Selain itu, perpustakaan yang memiliki 6 tingkat ini dapat menampung 400,000 buah buku dan 2500 orang pada satu-satu masa. Tambahan pula perpustakaan ini lengkap dengan kafeterianya sendiri dimana anda dapat menikmati makanan sambil melihat pemandangan tasik dan masjid yang sangat menyejukkan mata.

Waktu Operasi: Isnin – Jumaat (9.30am – 7.00pm) | Sabtu – Ahad (9.30am – 9.00pm)

Alamat: Jalan Kelab Golf 13/6, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor


15. Muzium Sultan Alam Shah

Muzium Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah
Sumber: Hanah Fouzi

Muzium Sultan Alam Shah ini agak luas dengan hampir 4000 buah artifak dipamerkan di sini. Terdapat lima buah balai pameran yang berbeza iaitu Balai Islam, Balai Sukan, Balai Sejarah, Balai Kebudayaan, Balai Warisan Alam Semulajadi dan Pameran Luar. Antara kemudahan lain yang disediakan muzium ini adalah dewan, bilik mesyuarat, Makmal Taksedemi dan Repositori, Pusat Sumber serta Auditorium.

Di Balai Sejarah, anda dapat melihat pameran artifak yang dijumpai di kawasan penempatan awal manusia di negeri Selangor dan sejarah pentadbiran Selangor. Jika anda ke Balai Islam pula anda dapat melihat pelbagai artifak dan model yang menarik seperti kitab-kitab lama, bekas wuduk, beduk dan macam-macam lagi. Banyak yang boleh dipelajari sekiranya anda membawa anak-anak melawat muzium ini. Kemasukan ke muzium ini adalah percuma. Diulangi, PERCUMA.

Waktu Operasi: Setiap hari kecuali Isnin (9.30am – 5.30pm)

Alamat: Persiaran Bandaraya, Seksyen 14, 40000 Shah Alam


14. Laman Seni 7, Shah Alam

Laman Seni 7 Shah Alam
Sumber: Laman Seni

Kalau anda pernah dengar tentang Art of Old Town di Ipoh, di Selangor pula terdapat Laman Seni 7 di mana hasil-hasil seni pelukis jalanan yang telah memenangi Pertandingan Laman Seni 7 Shah Alam dari 4 kategori berbeza iaitu ‘Painting on Site’, ‘Street Furniture’, ‘3D Painting’ dan ‘3D Installation’ dipamerkan.

Karya-karya yang memenangi pertandingan-pertandingan ini diabadikan di Laman Seni 7 ini untuk dilihat oleh orang ramai. Di sebalik setiap hasil seni ini terdapat mesej-mesej penting yang cuba disampaikan, di sini, anda dapat membaca info dari perspektif pengkarya itu sendiri tentang apa yang cuba disampaikan melalui karya mereka. Kalau anda suka berfotografi, apa kata anda angkut kamera dan lensa-lensa dan lihat sendiri keunikan tarikan ini.

Alamat: Jalan Plumbum R7/R, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

Baca: 17 Tempat Menarik Di Putrajaya


13. Setia City Mall

Setia City Mall Shah Alam
Sumber: Setia City Mall

Kalau anda kaki shopping, apa kata kalau singgah ke pusat membeli-belah Setia City Mall Shah Alam. Lengkap dengan pelbagai jenis jenama besar seperti Kaison, Parkson, H&M dan banyak lagi. Bukan itu sahaja, anda juga dapat bersantai bersama kawan-kawan di tempat bermain bowling, karaoke dan juga di taman yang terletak berhadapan dengan shopping mall ini.

Tambahan pula, anda juga boleh menikmati pemandangan tasik buatan dan air pancut yang berwarna-warni di taman ini. Untuk yang membawa anak-anak pula, boleh membawa anak bermain di taman permainan yang disediakan. Pendek kata, Setia City Mall ni memang tempat terbaiklah untuk bersantai,  semuanya ada.

Alamat: 59, Persiaran Setia Dagang, Setia Alam, 40170 Shah Alam, Selangor


12. Uptown Shah Alam Seksyen 24

Uptown Shah Alam Seksyen 24
Sumber: Uptown Shah Alam

Mencari tempat menarik di Shah Alam pada waktu malam? Apa kata kalau anda singgah ke Uptown Shah Alam ni untuk mengisi masa lapang. Di sini anda dapat melihat bermacam barangan dijual seperti jam tangan, barangan bundle, topi, hijab, aksesori telefon bimbit, makanan, macam-macam ada. Anda juga tidak perlu risau jika hujan sebab Uptown ni berbeza dari yang lain, ianya  berbumbung, jadi bolehlah anda bershopping tidak kira keadaan cuaca.

Waktu Operasi: Isnin – Ahad (8.30pm – 3.00am)

Alamat: Komplex Muhibbah, Persiaran Sultan, Seksyen 24, 40300 Shah Alam, Selangor


11. Taman Botani Shah Alam Bukit Cerakah

Taman Botani Shah Alam
Sumber: Taman Botani Negara Shah Alam

Apa yang menarik di Taman Botani Shah Alam adalah Rumah Iklim Sederhana Empat Musim yang mana di dalamnya terdapat bunga-bungaan yang ditanam dalam musim tertentu, musim-musim di rumah ini diubah setiap tiga bulan. Walaupun kita duduk di negara yang tidak mengalami perubahan musim, sekurang-kurangnya dapatlah anda merasa suasana yang berlainan semasa anda berada di sini. Terasa agak realistik dengan teknik pencahayaan dan wallpaper yang digunakan untuk memberikan efek yang bersesuaian dengan musim tersebut.

Tarikan lain yang terdapat di sini adalah zoo mini, kawasan sawah padi, taman kaktus, taman buah-buahan tropika, taman herba, tasik dan kolam. Antara aktiviti yang sering dilakukan di sini adalah seperti berbasikal, flying fox, memancing dan paintball.

Waktu Operasi: Setiap hari kecuali Isnin (7.30am – 5.00pm)

Alamat: Taman Botani Negara Shah Alam, Bukit Cahaya Seri Alam, 40000 Shah Alam


10. Taman Tema Air Wet World

Wet World Shah Alam
Sumber: Wet World Water Parks

Tak tahu nak buat apa pada musim cuti sekolah? Jom bawa anak-anak ke taman tema air Wet World Shah Alam di mana anda sekeluarga dapat bermain air sepuas hati. Lengkap dengan pelbagai kemudahan seperti loker untuk menyimpan barang, tak perlulah anda bersusah hati fikirkan keselamatan barang-barang berharga anda, baru boleh enjoy. Kemudian, kalau dah penat mandi-manda, mesti terasa lapar kan? Ada beberapa pilihan gerai untuk anda membeli makanan di sini.

Kalau anda merancang untuk berjalan ke tempat lain selepas ke taman tema ini, jangan risau pasal rambut basah, pihak wet world turut menyediakan kemudahan alat pengering rambut supaya tak adalah anda pening kepala sebab terpaksa pakai tudung dengan rambut basah bagi yang berhijab. Walaupun taman tema ini tidak sebesar Sunway Lagoon tapi ia tetap lengkap dengan segala kemudahan yang memastikan masa anda disana seronok dan selesa.

Bayaran Masuk: Dewasa RM25 | Kanak-kanak RM20 | Pelancong Dewasa RM35 | Pelancong Kanak-kanak RM30

Waktu Operasi: Setiap hari kecuali Rabu (10.00am – 6.00pm) | Tutup pada hari Rabu kecuali Cuti Sekolah dan Cuti Umum

Alamat: Taman Tema Air Wet World, No. 3A, Persiaran Dato’ Menteri, Sek.14, 40000 Shah Alam, Selangor.


9. Taman Tasik Shah Alam

Taman Tasik Shah Alam
Sumber: MBSA

Taman tasik ini dibuka pada tahun 1985 dan direka oleh arkitek lanskap dari Jepun, Fumiaki Takano. Lanskap di taman tasik ini amat menyejukkan mata dan sangat sesuai dijadikan tempat berekreasi sambil bersantai bersama keluarga. Anda dapat menenangkan fikiran melihat ketenangan air ditemani bunyi burung-burung yang terbang di langit. Siapa sangka di tengah-tengah kota pun terdapat kawasan yang setenang ini.

Tambahan pula, Di dalam taman tasik ini juga terdapatnya taman tema air, restoran terapung dan taman permainan kanak-kanak. Jadi kalau anda tiada apa-apa yang nak dibuat di hujung minggu dan mencari aktiviti percuma untuk dilakukan di Shah Alam, datanglah ke taman tasik ini, banyak yang boleh dibuat.

Alamat: Pesiaran Tasek, Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor


8. Dataran Bunga Raya

Dataran Bunga Raya Shah Alam
Sumber: MC Zaheer

Bunga raya yang merupakan bunga kebangsaan Malaysia ini sebenarnya terdapat pelbagai warna, bukan warna merah sahaja ya. Kalau anda nak lihat sendiri bunga raya yang pelbagai warna ini, anda boleh datang ke Dataran Bunga Raya yang terletak di bahagian timur Taman Tasik Shah Alam. Contoh-contoh warna bunga raya yang terdapat di sini adalah merah jambu, putih dan pic. Lokasi yang sesuai untuk anda yang nak bermikro fotografi.

Alamat:  Tasik Barat, Taman Tasik Shah Alam, Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor.


7. Kompleks Taman Seni Islam

Kompleks Taman Seni Islam
Sumber: dhiyaalfidaie

Di dalam Kompleks ini anda dapat melihat beberapa galeri berbeza seperti Galeri Nur Fatimah, Galeri As Sakinah, Galeri Al Quran Mushaf Malaysia, Bahagian Penyalinan Mushaf Al Quran, Rekaan, Pewarnaan, Grafik dan Penerapan Emas.

Yang paling menarik perhatian di Kompleks ini adalah manuskrip asli Al-Quran yang dianggarkan berharga RM20 juta. Satu perasaan yang amat menakjubkan apabila dapat melihat Quran ini di depan mata. Kompleks ini juga merupakan tempat penghasilan hasil seni islamik. Yayasan Restu, merupakan organisasi yang bertanggungjawab menghasilkan Quran tulisan tangan yang pertama di Malaysia. Yang menarik lagi, dari Kompleks ini anda dapat menikmati panorama indah Masjid Shah Alam dan Taman Tasik Shah Alam.

Waktu Operasi: Setiap hari kecuali Isnin (9.30am – 5.30pm)

Alamat: 2A, Persiaran Damai, Seksyen 10, 40100 Shah Alam, Selangor


6. Laman Budaya, Galeri Shah Alam

Laman Budaya Galeri Shah Alam
Sumber: Hikmah Melayu

Laman Budaya merupakan pusat kebudayaan di mana terdapat teater, Galeri Shah Alam, muzium dan lain-lain. Bertempat di Taman Tasik Shah Alam, di Laman Budaya menjadi hab dimana karya tempatan dipamerkan seperti persembahan, pertandingan, pameran dan majlis diadakan.

Kalau anda seorang pencinta seni, tiada alasan untuk anda tidak melawat galeri seni ini. Mungkin anda boleh mendapatkan inspirasi untuk karya anda sendiri?

Waktu Operasi: Setiap hari (9.00am – 6.00pm)

Alamat: Laman Budaya Shah Alam, Persiaran Tasik, 40000 Shah Alam.


5. Litar Go Kart

Litar Go Kart Shah Alam
Sumber: Anthony Teyo

Suka berlumba tapi takut kena saman? Datanglah ke litar ini untuk melepaskan gian anda dengan cara yang ‘halal’. Litar Go Kart ini dibuka setiap hari, anda boleh menyewa Go Kart dan memandu dalam litar yang memiliki 15 selekoh yang agak mencabar. Untuk anda yang baru ingin mencuba, jangan risau kerana jurulatih turut disediakan.

Bayaran Masuk: Harga Biasa RM43 – RM85 | Harga Membership RM38 – RM75 (Bergantung kepada jenis Kart)

Waktu Operasi: Isnin –  Jumaat (10.00am – 7.00pm) | Sabtu – Ahad (9.00am – 7.00pm)

Alamat:  Level 1, Quadrant C, Shah Alam Stadium, Section 13, 40000 Shah Alam.


4. Shah Alam Extreme Park

Shah Alam Extreme Park
Sumber: Shah Alam Extreme Park

Seperti namanya, ini adalah tempat yang sesuai untuk anda beraktiviti lasak seperti bermain basikal BMX, skateboard, wall climbing, futsal dan paintball. Memang syok untuk bersantai dengan kawan-kawan yang satu kepala sambil beraktiviti di sini.

Waktu Operasi: Isnin – Jumaat (10.00am – 11.00pm) | Sabtu – Ahad (9.00am – 11.00pm)

Alamat: Jalan Lompat Pagar 13/37, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor


3. Skytrex Shah Alam

Skytrex Shah Alam
Sumber: Skytrex Shah Alam

Lagi satu tempat di mana anda dapat memburu adrenalin anda adalah Skytrex Shah Alam. Terletak di Taman Pertanian Malaysia, anda dapat melakukan aktiviti ekstrem dengan udara segar kerana dikelilingi pokok-pokok hijau. Antara aktiviti yang menanti anda di sini adalah flying fox, meluncur, bergayut dan macam-macam lagi dari pokok ke pokok, sebab itulah ia digelar SKY trekking. Syok apa dapat jadi tarzan sehari?

Skytrex Adventure ini dibuka setiap hari kecuali Isnin dan digalakkan untuk anda membuat tempahan online. Aktiviti di sini sesuai untuk yang memiliki stamina yang tinggi ya, kalau tak, tak larat pula anda nak rasai semua cabaran-cabaran di sini, rugi je kan? Apa-apa pun, kalau dapat mencuba sekali dalam seumur hidup beraktiviti lasak sebegini memang akan menjadi pengalaman yang tak dapat dilupakan.

Bayaran Masuk (Tempahan Online): Beginner RM35 | Intermediate RM45 | Advanced RM55

Waktu Operasi:  Setiap hari kecuali Isnin (8.30am – 5.00pm)

Alamat: Jalan Liku 8/1, Seksyen 8, 40000 Shah Alam, Selangor


2. Stadium Shah Alam

Stadium Shah Alam
Sumber: Selangor Fans Club

Stadium yang telah lama menjadi mercu tanda penting di Shah Alam ini digunakan sebagai tempat perlawanan bola sepak dan menjadi tuan rumah untuk Selangor FA. Stadium ini dapat menampung penonton seramai 80,372 orang. Kalau anda bukanlah peminat fanatik bola sepak, berdekatan dengan stadium ini terdapat litar Go Kart yang terkenal di Shah Alam.

Alamat: Stadium Shah Alam Seksyen 13, Selangor, 40100 Shah Alam


1. Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah

Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah
Sumber: Wikiwand

Masjid yang dirasmikan pada tahun 1988 ini adalah masjid yang kedua terbesar di Asia Tenggara selepas Masjid Istiqlal di Jakarta, Indonesia. Nama lain bagi masjid ini adalah Masjid Biru kerana kubahnya yang berwarna biru. Senibina masjid ini adalah hasil kombinasi senibina tradisional Islam dari Barat, India, Asia Barat dan Melayu.

Ia juga pernah memegang rekod sebagai masjid yang memiliki menara yang tertinggi di dunia sehingga dimasukkan di dalam Guinness World Records, namun pada tahun 1993, masjid yang memiliki menara tertinggi adalah Masjid Hassan II di Casablanca, Morocco.

Sultan Salahuddin, Sultan Selangor pada masa itu menyumbangkan jam antik yang berusia 600 tahun dan 4 buah lampu chandelier yang berharga lebih daripada 2 juta. Rasanya kisah tentang masjid ini sudah cukup menarik perhatian anda untuk datang ke sini dan menyaksikan sendiri keindahannya dengan lebih dekat lagi.

Alamat: Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor

Terbukti sudah yang Shah Alam ini adalah sebuah bandar yang sempurna dengan pelbagai jenis tarikan. Tak kira siang ataupun malam, tempat santai mahupun aktiviti ekstrem semuanya ada di sini. Sesuai untuk anda datang bercuti bersama keluarga dan kawan-kawan. Jadi tak perlu fikir lama-lama ke mana nak pergi pada hari cuti, datang je ke Shah Alam, sure puas hati!

Kalau anda datang dari jauh mesti anda perlukan tempat penginapankan? Untuk itu anda boleh singgah ke laman web Booking.com untuk mendapatkan tempat penginapan dengan harga yang tak disangka-sangka sebab terlalu murah kalau nak dibandingkan dengan tempat lain

Sekian sahaja penulisan kali ini, terima kasih kerana telah meluangkan masa anda untuk membaca sehingga ke penghujung artikel. Semoga senarai tempat-tempat menarik ini dapat membantu anda membuat perancangan ke mana nak pergi kalau anda datang ke Shah Alam. Datang tau, jangan tak datang

SUMBER :MYSINGGAH.COM

========================


Mencari homestay di sekitar Shah Alam? Sila hubungi Puan Intan di nombor berikut atau klik link Whatsapp di bawah:

MNY HOMESTAY SHAH ALAM
017 – 4060988
wasap.my/60174060988
WEBSITE
www.mnyhomestayshahalam.com
FACEBOOK
MNY HOMESTAY SHAH ALAM
Homestay. Homestay Shah Alam. Homestay kolam. Homestay di Shah Alam. Homestay murah di Selangor. Homestay Shah Alam murah. Pool Homestay. Vista Alam. Shah Alam Homestay. Homestay murah Shah Alam. Tempat menarik Shah Alam. Shah Alam. Destinasi. Tempat menarik di Selangor. Tempat best di Shah Alam. Home2stay. Hom2stayTags: destinasiHom2stayHome2stayHomestayHomestay di Shah AlamHomestay kolamHomestay murah di SelangorHomestay murah Shah AlamHomestay Shah AlamHomestay Shah Alam murahPool HomestayShah Alam HomestayTempat makan best di Shah Alamtempat menarik di selangortempat menarik shah alamVista Alam

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here